Artikel



Water Klank Beelden

Na het verschijnen van mijn boek Water Klank Beelden – de geometrie van geluid in 2008 ben ik werkelijk bedolven onder positieve reacties van mensen die mijn boek hebben gelezen. Men was onder de indruk van de foto’s en ook herkende men veel in hetgeen ik geschreven heb en vooral over het 'genezen met frequenties' of het verhaal over de 'monniken in Tibet die zware stenen konden laten zweven'. Vreemde zaken waarvan de meeste mensen zich achter het oor krabben en lacherig over doen, echter als je wat meer in de materie verdiept, zul je tot de conclusie moeten komen dat er heel wat meer mogelijk is dan we in eerste instantie denken. In ieder geval met geluid want dat is voor vele doeleinden te gebruiken. Als muziek, om te genezen, stenen te laten zweven en zelfs om nierstenen mee te vergruizen.

Ook ben ik de afgelopen jaren door veel therapeuten benaderd die op een of andere manier met geluid bezig waren. Maar ook door zangers, muzikanten, didgeridoospelers, noem maar op. Allen wilden ze graag weten hoe hun muziek, stem of specifiek geluid er in water uit zou zien. Of wat het verschil zou zijn tussen bijvoorbeeld de toon A als 400 Hz of 432 Hz. Helaas heb ik de afgelopen jaren eenvoudigweg niet de tijd gehad om me verder in het fenomeen waterklankbeelden te verdiepen, hoe graag ik ook wilde. Andere bezigheden waren debet aan het niet kunnen fotograferen van de gevraagde beelden. Echter, 2012 lijkt het jaar te worden waarin de waterklankbeelden opnieuw tot leven komen. Een van de redenen is dat ik onlangs een contract getekend heb bij uitgeverij Frontier Publishing voor de publicatie van twee nieuwe boeken over waterklankbeelden. Beide boeken zullen in eerste instantie als e-book voor i-Pad worden uitgegeven, echter een beperkte, genummerde en gesigneerde oplage ligt in het verschiet.


Het nieuwe boek. Nog even geduld...

De essentie van mijn eerste boek was dat elke trilling (in water) een vorm schept. Onze gedachten zijn in feite ook trillingen en scheppen de vorm (wereld) om ons heen. Een illusionaire, driedimensionale, elektromagnetische belevingswereld die uitsluitend bestaat uit een interferentiepatroon van verschillende frequenties die door onze vijf zintuigen wordt omgevormd tot een 3D wereld die we als 'echt' waarnemen. Trilling schept vorm. En dat kunnen we weer terug vinden in de waterklankbeelden. Elke trilling levert een ander beeld op. En al die verschillende beelden hebben weer een bepaalde invloed op onze hersenen. Dat is iets dat ik zelf heb ervaren maar ook veel lezers die een bepaalde rust ervoeren bij het bekijken van de waterklankbeelden. Zo schreef iemand mij dat als hij niet kon slapen, hij het waterklankbeelden boek erbij pakte en al bladerend de foto’s ging bekijken. Na 20 minuten naar de foto’s gekeken te hebben, werd hij rustig en sliep daarna als een roos. Dergelijke reacties heb ik regelmatig mogen ontvangen en tevens zelf aan den lijve ervaren.

Waterklankbeelden werken rustgevend, dat is een conclusie die ik na jaren experimenteren met deze materie wel durf te trekken. Het kan ook eigenlijk niet anders, daar de meeste foto’s in mijn eerste boek genomen zijn in een frequentiebereik van ongeveer 10 tot ongeveer 70 hertz. Onze hersenen werken tussen 0.5 en 60 Hz. Bij een diepe slaap hebben je hersenen een frequentie van 0.5 tot 4 Hz en bij een hyperactieve staat wel 60 Hz. Dus als iemand naar waterklankbeelden kijkt die met een frequentie tussen 7 en 12 Hz genomen zijn - het gebied van ontspanning en meditatie – dan is het niet verwonderlijk als iemand rustiger wordt. En deze denkwijze heeft mij geleid naar het volgende boek over waterklankbeelden: Water Klank Beelden – seizoenen in beweging is de titel van het boek dat 52 prachtige waterklankbeelden zal bevatten. Voor elke week een waterklankbeeld en een citaat om over na te denken. Een boek om bij te mediteren of weg te dromen. De foto's zijn met zorg geselecteerd en geven in kleur de 'seizoenen in beweging' weer. En aangezien de eerste reacties lovend zijn, wil ik langs deze weg de bezoekers van deze website kennis laten maken met enkele van de nieuwe reeks foto's.

Een interessante vraag in het onderzoek naar waterklankbeelden, is om te zien welke frequentie de hersenen laten zien als een proefpersoon naar een bepaald waterklankbeeld kijkt. Ooit heb ik tijdens het eerste graancirkelsymposium in Oibibio, back in 1989, een spreker een test zien doen met het publiek. De naam van de spreker is me even ontschoten maar waar het om ging was dat het publiek de ogen dicht mocht doen als de spreker enkele afbeeldingen liet zien. Aangezien de meeste mensen gehoor gaven aan het verzoek niet te kijken, wisten menigeen nadien het negatieve effect dat bijvoorbeeld het hakenkruis opwekte, aan te geven. Voelde niet prettig, en dat terwijl men niet keek. Een ander, positief beeld riep met de ogen dicht een positief gevoel op. De vraag is dan hoe zal iemand reageren op een waterklankbeeld van bijvoorbeeld 7 Hz? Uit de reacties en eigen ervaring weet ik dat je er rustig van wordt, maar ja, dat is praktijk en niet echt wetenschappelijk terwijl de waterklankbeelden in feite wel wetenschap zijn. Indien alle parameters hetzelfde zijn, vormt zich iedere keer hetzelfde beeld. Zoals de machtige Wereld van de Wetenschap dat graag wil zien. Het moet herhaalbaar zijn. En dat is het. De volgende stap is dat een proefpersoon aan een EEG of MRI wordt aangesloten om te zien welk effect er wordt opgewekt in de hersenen als de proefpersoon naar een waterklankbeeld kijkt. Helaas beschik ik niet over dergelijke apparatuur maar mochten er mensen zijn die dat wel doen en interesse hebben in verder onderzoek in genoemde richting, dan verneem ik dat graag.

En last but not least ben ik momenteel bezig met de voorbereidingen van nog een boek over waterklankbeelden getiteld: Water Klank Beelden – de kunst van water dat tevens bij Frontier Publishing uitgegeven gaat worden. Dit boek bevat tevens 52 schitterende foto’s van waterklankbeelden die zijn samengevoegd en bewerkt om een speciaal effect teweeg brengen, maar daarover later meer. Nu is het tijd om de foto’s te bekijken. Geniet!



Wordt vervolgd...:

Robert Boerman 2012