Artikel



Dodelijke stilte

Als er nu eens een wapen bestond waarvan je de uitwerking niet kunt zien of horen, maar dat van honderden meters afstand kan doden? De verontrustende mogelijkheden van infrageluid. Stel je eens voor. Je loopt in een drukke straat van de stad en er ontstaat een opstootje. Plotseling ben je omringd door een hoop lichamen die alle kanten op dringen. Je probeert te ontsnappen, maar je kunt nergens heen. Temidden van de chaos hoor je sirenes van de politie in aantocht. Maar als de agenten er aan komen hebben ze geen schild en wapenstok bij zich. Ze dragen slechts iets dat lijkt op een grote luidspreker, die ze op een armlengte afstand houden. Opeens lijk je geen adem meer te krijgen, Je hoofd bonst als je op je knieën valt. Je wordt misselijk, probeert op te staan , maar je wordt overspoeld door heftige angstgevoelens en kunt je niet bewegen. Terwijl je daar onophoudelijk ligt te kotsen, vallen de mensen om je heen als vliegen op de grond. Tenslotte ligt iedereen in doodsnood op de grond te kronkelen terwijl de politie arrestaties komt verrichten. Na deze verschrikkingen herstel je wel volledig maar je blijft je afvragen wat de oorzaak was van de vernietigende lichamelijke affecten die je hebt ervaren. Je was niet geraakt door een rubberen kogel, je had geen traangas of andere schadelijke stoffen in de lucht gezien. Waarom vielen er dan zoveel mensen op de grond alsof ze getroffen waren door een verlammende ziekte? Het antwoord is eenvoudig. Jij en de mensen om je heen waren het slachtoffer van een nieuw en verschrikkelijk wapen - infrageluid.

Fictie of is er een kern van waarheid in bovenstaand verhaal? Het beteugelen van maatschappelijke onrust gebeurt tegenwoordig met traditionele wapens als traangas, wapenstok en schilden. Maar als we afgaan op de vorderingen in de wapentechnologie van infrageluid, dan worden binnenkort menigtes in bedwang gehouden met behulp van de vernietigende kracht van ultra-laag infrageluid. Er zijn al infrageluid apparaten te koop op internet voor zo'n 150 euro, die je met de hand vasthoud en die een hele reeks symptomen van verlamming kunnen veroorzaken.

De logistiek van geluid
Al jarenlang zijn politie en leger in de hele wereld ijverig op zoek naar manieren om maatschappelijke onrust te kunnen beteugelen zonder gevaar voor de eigen manschappen, zoals dat nu wel het geval is met de huidige rellenbestijding. En het lijkt erop, volgens een aantal onderzoekers, dat de militaire wetenschappers met infrageluid de ideale oplossing voor het probleem te hebben gevonden. Maar wat is infrageluid precies, en hoe kan het zo'n verregaande uitwerking op het lichaam hebben?

Infrageluid is een krachtige geluidsgolf met een ultra-lage frequentie. Al het geluid dat wij kunnen horen, van het laagste tot het hoogste, ligt tussen de 18 en de 20.000 Hertz, of trillingen per seconde. Geluidsgolven boven of onder deze niveaus zijn onhoorbaar voor de mens. Omdat infrageluid bestaat uit geluidsgolven onder de 16 Hertz merken onze oren het niet op, maar ons lichaam doet dat wel, in de vorm van zuivere trillingen. En het zijn deze trillingen die naar gelang hun intensiteit volgens onderzoekers een hele reeks symptomen kunnen veroorzaken, van misselijkheid, hoofdpijn en overgeven tot het scheuren van ingewanden en dood.

Omgevingsgeluid
Infrageluid is echter geen nieuwe uitvinding. Het komt in de natuur voor tijdens grote verwoestende verschijnselen als aardbevingen, donderslagen en vulkaanuitbarstingen. De geluidsgolven kunnen vele kilometers afleggen en worden niet gehinderd door steen, gebouwen of andere geluiden. Bovendien is infrageluid sterk aanwezig in het stadsleven. Snel bewegende voorwerpen zoals bijvoorbeeld automotoren, ventilatoren, en airconditioners zijn verantwoordelijk voor kleine hoeveelheden infrageluid die iedere dag in onze omgeving voorkomen.

Dat bepaalde frequenties een uitwerking hebben op het menselijk lichaam is de wetenschap al heel lang bekend. Maar terwijl ultrageluid (frequenties boven de 20.000 Hertz) openlijk wordt gebruikt voor het verdelgen van ongedierte en het verwijderen van tandplak, is het onderzoek naar het gebruik van infrageluid geheimzinnig. Hoewel het onderzoek naar infrageluid teruggaat tot de Eerste Wereldoorlog, begon het bestuderen van de effecten op mensen pas in de vroege jaren 1960. Toen betaalde de NASA voor onderzoek naar de mogelijke gevolgen van infrageluid dat door een ruimtevaartuig tijden de lancering wordt voortgebracht, op astronauten. Op de Wright-Patterson luchtmachtbasis in Dayton, in Ohio, werden proefpersonen in drukkamers gezet en aan infrageluid onderworpen. De gevolgen waren 'vibraties van de borstwand, kokhalzen, en veranderingen in het ritme van de ademhaling'. Al een paar jaar later in 1965, werden de onheilspellende mogelijkheden duidelijk. Het geluidswapen is daarom zo effectief omdat het een werking heeft die niet meer via het oor alleen geschiedt. Hard geluid hoort men niet louter via de gehoorgang. De schedel zelf gaat fungeren als een resonantiebodem en brengt op zijn beurt de luchttrilling over op het trommelvlies. Bij nog hogere geluidsniveaus en specifieke frequenties wordt het lichaam met al haar vliezen en membranen rond en tussen de organen tot een klankkast.

De somatische werking van geluid wordt tegenwoordig ook in de popmuziek gebruikt. Throbbing Gristle noteerde hieromtrent: Bekijken we op laag niveau de effecten van infrageluid, dan is 7 hz een nare ervaring, die resulteert in onpasselijkheid en braken, kan 9 hz epileptische aanvallen veroorzaken en 12 hz spontane darmbewegingen. 39-40 veroorzaakt een plezierig gegons dat men door het lichaam voelt tintelen, als bij het horen van goede muziek. Op zeer laag niveau en wanneer men er lang aan blootgesteld wordt, veroorzaakt 3 hz depressies, wrevel en irritatie. Het experiment van de Franse professor Vladimir Gavreau om met een superfluit, die aangeblazen werd door een straalmotor, onhoorbare, zeer lage tonen te produceren waarmee menselijke organen kapot getrild zouden kunnen worden, is een operationalisering van dit wetenschappelijke inzicht.

Akoestische lasers
Zo had Gavreau eigenlijk een 'akoestische laser' uitgevonden. Blijkbaar konden deze smalle bundels infrageluid nauwkeurig worden gestuurd en veroorzaakten ze misselijkheid, desoriëntatie en hoofdpijn bij de mensen op wie ze gericht werden. Als de hoeveelheid geluid werd verhoogd meldden de proefpersonen ook angstgevoelens, paniek en wazig zien.

Militaire belangstelling
In tegenstelling tot wat Gavreau beweert, geloven veel mensen dat het ontwikkelen van dodelijke infrageluid-wapens buitengewoon onpraktisch is. Hoewel ze gemakkelijk te vervaardigen zijn zouden zulke wapens heel erg groot moeten worden om echt dodelijk te zijn. Toch is het onderzoek naar niet-dodelijke infrageluid-wapens voortgegaan. Militaire wetenschappers zijn bijzonder gecharmeerd van de mogelijkheden van wapens om weerstand tijdens ondervragingen, om stress, verwarring en desoriëntatie te veroorzaken bij de vijand.

Als infrageluid-frequenties uiterst nauwkeurig kunnen worden gericht, kan één individu plotseling flauwvallen, gaan overgeven of een epileptische aanval krijgen terwijl omstanders niets overkomt. Zulke apparatuur zou klein van omvang kunnen zijn en meegenomen kunnen worden in een pantservoertuig.

Onschuldiger onderzoek
Een team van musici, wetenschappers en psychologen hebben in september 2002 een orgelconcert georganiseerd om onderzoek te kunnen doen naar de effecten van infrageluid op de emoties bij muziek. Sarah Angliss, die de compositie maakte verteld dat organisten al lang op de hoogte zijn de emotionele veranderingen die muziek met infrageluid frequenties veroorzaakt. Ons doel met dit concert is te weten komen hoe het werkt en waarom het werkt.

Psycholoog Dr Richard Wiseman verteld voor het concert "de reacties kunnen variëren tussen een gevoel van ontzag tot een sterk gevoel van ziek zijn." Het concert vind plaats in een kathedraal waar men plezierige muziek te horen krijgt dus we verwachten dat de reacties positief zullen zijn, we willen niet dat mensen gaan braken.

Toen in september 2003 de onderzoeksresultaten bekend werden gemaakt, bleek echter dat de bezoekers toch een aantal bizarre effecten hadden ervaren, zoals angstaanvallen, extreem depressieve gevoelens en koude rillingen. Hoewel het publiek van te voren niet wist welke stukken ultrageluid bevatten rapporteerde 22% van de bezoekers extreme gevoelens op het moment dat het stuk infrageluid bevatte. "Deze resultaten suggereren dat laag frequentie geluid mensen een onprettig gevoel kunnen geven zonder dat ze bewust zijn dat ze onder de invloed van infrageluid zijn", verteld dr Wiseman.

Sommige wetenschappers hebben gesuggereerd dat dit niveau van geluid misschien aanwezig is in huizen waar men spoken ervaart, omdat het gevoel dat de concertgangers ondergingen hetzelfde is wat mensen vertellen te hebben ervaren in een huis met spoken en/of geesten.

Onhoorbare verschijning
Een gebeurtenis in 1998 aan de Universiteit van Coventry in Engeland lijkt dit idee te ondersteunen. In 1998 was Vic Tandy, een 43 jarige computerexpert laat aan het werk in zijn laboratorium. Laat in de avond begon hij te zweten, en voelde zich steeds misselijker worden. Uit zijn ooghoek zag hij een mysterieuze figuur verschijnen, die geen geluid maakte. maar toen hij zich naar de verschijning toedraaide, verdween deze. De volgende dag wilde hij op een werkbank zijn schermdegen wat opknappen. Tot zijn verbazing zag hij dat de punt ervan zonder oorzaak begon te trillen, toen hij de degen oppakte. Hij wist genoeg van natuurkunde om te vermoeden dat er infrageluid in het spel was. Met behulp van wetenschappelijk ingestelde collega's kon Tandy vaststellen dat er infrageluid werd geproduceerd door een afzuigventilator die pas was geïnstalleerd. Zijn collega's en hij opperden dat het infrageluid zijn gezichtsvermogen beïnvloede, waardoor zijn oogballen gingen trillen en hij wazig ging zien. Volgens hen was dit de oorzaak van de geestverschijning en zijn angstgevoelens. Men denkt nu dat veel verschijnselen infrageluid als verklaring hebben.

Pentagon ziet mogelijkheden voor een anti-kapingswapen.
Na de aanval van 11 september is het US defensie apparaat aan het onderzoeken of een akoestisch infrageluid-wapen gebruikt kan worden voor het uitschakelen van terroristen die een vliegtuig proberen te kapen. Elwood Norris, voorzitter van American Technologies in San Diego, California, bevestigd dat het ministerie van defensie hem benaderd heeft voor een apparaat dat zijn firma gepatenteerd heeft. Het apparaat produceert smalle maar sterke bundels infrageluid. "Het ministerie wilde weten of het wapen gebruikt kon worden in een vliegtuig zonder de structuur van de wanden en ramen te beschadigen, en dat kan", verteld Norris.

Het wapen "schiet" een bundel geluid dat zich bijna als een kogel gedraagt. Het geluid is 140 decibel gedurende een seconde of twee, geluid wordt pijnlijk tussen de 120 en de 130 decibel. Het uiteindelijke wapen zal een frequentie tussen 6 en 10 hertz voortbrengen.

Om het systeem te testen, heeft Norris een afgezwakte versie van het wapen gemaakt en het op zichzelf gericht. "Het sloeg me bijna achterover op mijn kont. Ik was voor geruime tijd niet in staat me voor iets anders te interesseren dan het gevoel dat dit wapen veroorzaakte" verteld hij.

Dodelijke uitwerking
Deze en andere ontwikkelingen wijzen erop dat infrageluid-wapens allesbehalve hersenspinsels zijn. Het lijkt erop dat gezien de noodzaak om een steeds grotere bevolking in toom te houden, de mogelijkheden van infrageluid zeker op de een of andere manier gebruikt gaan worden in de toekomst, als ze al niet toegepast zijn. En die dag zal eerder aanbreken dan we nu kunnen denken.

Bron: Dossier X, 06-06-2007

Lees ook: Bizarre Hexagon Spotted on Saturn