ArtikelGeleerden maken object onzichtbaar voor blote oog met magnetisme

Amerikaanse wetenschappers hebben een techniek ontwikkeld om objecten in het zichbare lichtspectrum onzichtbaar te maken, door middel van magnetische krachten. De geleerden van de University of Maryland hebben dat 1 oktober bekend gemaakt. De nieuwe "cloak" die nu nog slechts 10 micrometer groot is, stuurt licht om een object heen en geeft ze vrij aan de andere kant. De lichtgolven lijken in één lijn bewogen te hebben, zodat het object onzichtbaar oogt.

De doorbraak komt nadat wetenschappers van de Purdue University eerder dit jaar onzichtbaarheid in het elektromagnetisch spectrum wisten te bewerkstelligen. Professor Smolyaninov en zijn team hebben dit doorontwikkeld.

Het onzichtbaar te maken object ligt op ringen van een goudkleurig polymethylmethaclyraten oppervlak, en door een magnetisch veld worden fotonen omgezet in plasmonen - golven die door de elektronen van het gouden oppervlak bewegen. Deze komen er aan de andere kant uit zoals de er aan de ene kant binnenkwamen, zodat het lijkt alsof de fotonen één lijn hebben gevolgd, en het object onzichtbaar oogt.

Het werkt vooralsnog op 2-dimensionaal niveau. De fotonen gaan om het object, zoals water om een rots heenstroomt.

Bron: Xerson.nl