NieuwsBoerman beschrijft waterklankbeeld

door Gerrit Jan Riedstra

BRUMMEN - Als een kind zo blij is Oekenaar Robert Boerman met zijn foto's. Hoe je ze precies maakt, dat moet iedereen zelf maar uitvinden. Hij moest dat ook. Met een speciale constructie kan hij geluidsgolven in water registreren. Het is meer dan een leuk speeltje. ,,Alles is frequentie'', zegt Boerman.

Hij weet zich gesteund door de wetenschappelijke kwantumtheorie, voegt hij toe.

Voor hij foto's van ene Alexander Lauterwasser zag, had hij het druk met graancirkels. De link naar frequenties die water vormen is kleiner dan de oppervlakkige beschouwing zou doen vermoeden. Hij ziet bijvoorbeeld grote gelijkenis tussen graancirkels en afbeeldingen die hij maakt van water.

Het principe komt er op neer dat hij een geluidsgolf van een vooraf ingestelde frequentie door water stuurt. Hij laat licht door het water schijnen en maakt er dan met een camera een foto van. Het licht dat weerkaatst, legt Boerman vast op de gevoelige plaat.

Het gaat hem niet om de mooie plaatjes. De kwantumtheorie leert dat alles om ons heen bestaat uit frequenties. Boerman omarmt de theorie als zijn levensvisie. Alles wat je om je heen ziet is een resultaat van gedachten. "Als we naar een graancirkel gaan kijken zien we ook alleen maar het resultaat vén... Onze geest maakt dat. We leven in een elektromagnetische wereld.''

Hij is niet te beroerd om verder te gaan op die toer, hoewel menigeen de beweringen naar het rijk der fabelen zou verwijzen. Hij is overtuigd, en ziet geen reden om zijn denkwijze onder stoelen of banken te steken.

Aspirine bijvoorbeeld zou niet meer nodig zijn. Doorgeredeneerd naar Boermans visie en op basis van de kwantumtheorie bestaat hoofdpijn uit een frequentie, en kun je die dus bestrijden met een andere frequentie. De mogelijkheden zijn onbegrensd. Weet je immers de frequentie van een muur, dan zou je er doorheen kunnen lopen.

Niet dat Boerman nu al vol vertrouwen op een betonnen muur af zou stappen. Maar het onderzoek naar de juiste frequentie loopt, en hij is niet de enige die er zo over denkt. Een lijst van sponsors siert de website www.ecolodgeic.nl Van een plaatselijke fotograaf bijvoorbeeld kreeg hij veel hulp bij de apparatuur die hij gebruikt om de waterklankbeelden vast te leggen. Eind dit jaar brengt Boerman twee boeken uit, over graancirkels en waterklankbeelden.

Meer info is te vinden op www.waterklankbeelden.nl. Foto's staan in de etalage van Van Galen Fotografie in Brummen.

Bron: De Stentor, 01-03-2007