Artikel



Roep om 'Nieuwe' Revolutie in Muziekland

ENSCHEDE - Alle muziek die vandaag de dag wordt gemaakt is op de verkeerde grondtoon gebaseerd. 432 Hertz zou de norm moeten zijn en niet de 440 Hertz die in 1935 met hulp van de nazi's is ingesteld. Enschedeer Richard Huisken is initiatiefnemer van de site Terugnaar432hz.org . De website is de thuishaven voor zijn pas opgerichte comite 'Terug Naar 432 Hertz'.

Waarom toch terug naar die oude standaard? "Eigenlijk wist ik tot voor kort geleden nog niets van grondtonen en frequenties af, totdat ik er een stuk over las op de site Niburu.nl ", vertelt Huisken. "Daar las ik dat 432 Hertz de universele grondtoon is en dat de standaard door de nazi's is ingevoerd ter bevordering van indoctrinatiedoeleinden. Ik vond het onderwerp zo interessant dat ik er een site over ben gaan maken en een comite heb opgericht."

Muziekinstrumenten zijn tegenwoordig allemaal afgesteld in de grondtoon 440 Hertz. Vroeger, voor 1939, was dit 432 Hertz. In die oude frequenties was bijvoorbeeld de beroemde Stradivariusviool gestemd, maar ook componisten als Mozart en Verdi stemden hun meesterwerken af op 432 hertz. Voor de oorlog, in 1935, werd echter de standaard (de A-muzieknoot) gewijzigd in de huidige 440 Hertz. In 1955 werd deze wijziging door het International Standardizing Congress overgenomen en opgenomen in de zogenaamde ISO 16-standaard. NSDAP-minister van Propaganda Joseph Goebbels was destijds een de invloedrijkste personen om de frequentie door te voeren, onder zwaar protest van vooraanstaande musici in die tijd. Het grootste bezwaar dat gemaakt wordt tegen de 440Hz-standaard is dat deze inspeelt op het hoofd en de hersenen. Dit in tegenstelling tot 432 Hertz, dat inspeelt op de romp en het hart.

Opvallend is dat Huisken het verschil zelf niet hoort. "Doordat ik slechthorend ben kan ik geen verschil ontdekken. Wel merk ik dat ik me er gevoelsmatig prettiger bij voel." Collega's van Huisken bij radiostation EnschedeFM horen soms wel verschil, maar dat geldt niet voor iedereen. "Er wordt verschillend op gereageerd. De een merkt geen verschil, de ander ervaart de muziek als helderder, rustiger en mooier. Voor iedereen is het anders."

Voor EnschedeFM heeft Huisken in april een radio-interview geregeld met muziekproducent Hendrikus Godvliet. "Ik luister alleen muziek uit liefhebberij, zelf ben ik geen technicus, vandaar dat we hem over het fenomeen geinterviewd hebben."

Zelf ziet Huisken drie grote voordelen. "Ten eerste ligt het prettiger in het gehoor en ten tweede opent het spiritueel perspectief omdat het de universele grondtoon is. Het opent de 'chakra's', wat je spiritualiteit versnelt en ontwikkelt. Maar het derde verschil is wellicht het belangrijkst: het voorkomt gehoorschade. Het gehoor kan namelijk veel meer decibellen aan op 432 Hertz. Samen met wetenschappers wil ik dit nog bewijzen. Ik wil de Universiteit Leiden, TNO en de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht benaderen om onderzoek naar dit fenomeen te doen."

Wat Huisken hoopt is dat zoveel mogelijk mensen terugkeren naar de oude standaard. "Je kunt een gitaar of viool eenvoudig afstemmen in 432 Hertz. Met andere instrumenten, zoals piano's of trompetten, gaat dat moeilijker, maar het kan overal mee." Daarnaast hoopt hij ook de muziekindustrie mee te krijgen. "Geert Huinink, de componist van onder anderen DJ Tiesto, maakt al zijn werken in 432 Hertz. Hij is ook bezig de frequentie te promoten onder zijn contacten. We hopen nog veel meer mensen enthousiast te maken."

Het comite van Richard Huisken telt momenteel slechts een lid: hijzelf. Via de media wil hij mensen aansporen om zich aan te sluiten. "Nadat ik de site af had heb ik naar vele kranten, tijdschriften en spirituele media een persbericht gestuurd om het comite onder de aandacht te brengen. Daar is al respons op geweest. Zo ben ik op een donderdagochtend bij Gerson Veenstra van RTV Oost geweest en heeft een spiritueel blad er een artikel over gepubliceerd."

Ook GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema heeft een mailtje van de Enschedeer ontvangen. "Aan haar vraag ik of ze het wetenschappelijk onder de aandacht kan brengen."

Daarnaast wordt er binnenkort ook een groot muziek- en dansevenement georganiseerd, volledig gestemd in de 'oude' 432Hz-standaard. Huisken ontvangt hier binnenkort meer informatie over.

Het verschil in toonfrequentie is te horen via de site van Huisken, maar iedereen kan zelf muziek via een audiobewerkingsprogramma op de computer overzetten in 432 Hertz. Een handleiding hiervoor staat op de site van de vreedzame muziekactivist.

www.terugnaar432hz.org

Bron: Niburu.nl, 20-05-2008